به گزارش می متالز، رویترز اعلام کرد: ایران در لیست سیاه FATF قرار میگیرد. بنابراین به نظر میرسد که خبر و ادعای وال استریت ژورنال مورد تایید قرار گرفت. در همین حال خبر رسیده که کارگروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف) ایران را رسماً به لیست سیاه این نهاد برگرداند. در بیانیه FATF از کشورهای جهان خواسته شده برای مصون نگه داشتن سیستم بانکیشان از خطر پولشویی و تأمین مالی تروریسم در نقل و انتقالات مالی ایران، «اقدامات مقابلهای» به کار بگیرند.
کارگروه ویژه اقدام مالی در بخشی از بیانیهاش تلاش کرده تا حدی دربها را برای ایران باز نگاه دارد. در بخشی از بیانیه این نهاد مستقر در پاریس آمده است: «کشورها باید قادر باشند خودشان اقدامات تقابلی را صرفنظر از هر گونه درخواست از سوی FATF اجرا کنند.»
پیشتر گفته است، وال استریت ژورنال به نقل از برخی منابع آمریکایی و متحدانشان مدعی شده که کارگروه ویژه اقدام مالی در پی پیوستن کشورهای اروپایی به آمریکا قرار است ایران را در لیست سیاه خود قرار دهد. پیش تر نسبت به این موضوع نگرانی هایی شده است.
واکنش رییس کل بانک مرکزی به حضور ایران در لیست سیاه FATF
عبدالناصر همتی گفته است، عملکرد بانک مرکزی در یکسال گذشته این اطمینان خاطر را نزد مردم ایجاد کرده که چنین وقایعی، مشکلی برای تجارت خارجی ایران و ثبات نرخ ارز ایجاد نخواهد کرد.
قرار گرفتن ایران در لیست سیاه این کارگروه باعث میشود که تراکنشهای مالی با ایران زیر ذره بین بیشتری قرار بگیرند و به شرکتها و بانکهایی که همچنان به دادوستد با ایران مشغول هستند، فشار بیشتری وارد شود.
به گفته منابع آمریکایی، مقامات اروپایی به اطلاع وزارت خارجه آمریکا رساندهاند که کشورشان از اقدام کارگروه ویژه اقدام مالی مبنی بر اتخاذ اقدامات جدید علیه سیستم مالی ایران حمایت خواهد کرد.
به گفته برخی منابع، اعضای این کارگروه در هفته جاری دیدارهایی با یکدیگر در پاریس داشتهاند و احتمالا قرار است الحاق ایران به لیست سیاه این کارگروه در جلسه روز جمعه نهایی شود.
مدیر اجرایی کارگروه ویژه اقدام مالی، دفتر نمایندگی ایران در سازمال ملل و سخنگوی سفارت این کشور در پاریس حاضر به اظهارنظر در این خصوص نشدند.
ایران در کنار کره شمالی تنها کشورهایی خواهند بود که در لیست "فراخوان برای اقدام" (Call for Action) قرار خواهند گرفت. دوازده کشور دیگر نیز در خطر ورود به این لیست قرار دارند.
تحریمهای این کارگروه علیه ایران شامل محدودیت در روابط مالی با شرکتهای ایرانی، بررسی بیشتر تراکشنات مالی مرتبط با ایران، ارسال گزارش در خصوص انجام هرگونه مبادله مالی با ایران به این کارگروه و ممانعت از احداث شبعه جدید بانکهای ایران در خارج و بالعکس خواهد شد.
پیش تر محمود واعظی، رئیس دفتر رئیس جمهور در زمان اخذ رأی در شعبه انتخابات در ادامه در پاسخ به پرسشی درباره نتیجه جلسه FATF در خصوص ایران با بیان این که بیانیه FATF تا ساعات دیگر منتشر میشود، اظهار کرد: براساس آن چه که تا الان به من اعلام شده، عملا از تعلیقی که در آن قرار داشتیم خارج میشویم و به شرایطی که در گذشته بودیم بازمیگردیم و شرایط از آن چه امروز هست، بدتر میشود، اما براساس آخرین اخبار، اکشن پلنی که در گذشته وجود داشته همچنان باقی میماند و همچنین برخی بندهای که ما اعتقاد داشتیم باید باقی بماند همچنان باقی خواهد ماند.
رئیس دفتر رئیس جمهوری افزود: وضعیت جدیدی که پیش خواهد آمد ممکن است فشار اندکی بر تلاشهای دولت بگذارند اما فشار اصلی زمانی ایجاد میشود که تحریمها برداشته و روابط بانکی ما با دنیا برقرار میشود؛ وضعیتی که امروز رقم میخورد در آن روز خود را نشان خواهد داد. آن چه که دولت بر آن اصرار داشت این بود که ما نباید برای آیندگان تحریم جدیدی به وجود بیاوریم که محدودیتهای جدیدی به همراه دارد.